Lamp Rostbiff med potatis och brunsås | Gå upp i vikt

Rostbiff med potatis och brunsås

Rostbiff

Ingredienser

2 kg rå rostbiff
En vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
Timjan
1 kg potatis
2 dl grädde
0.25 dl vetemjöl
500 gram färska champinjoner
25 gram smör

Utrustning

Skärbräda
Kökskniv
Djup och bred plåt för användning i ugnen.

Tillvägagångssätt

  • Ta ut den råa rostbiffen ur kylskåpet 1-2 timmar i förväg och låt den ligga i förpackningen på köksbänken.
  • När rostbiffen blivit något så när rumstempererad så sätt ugnen på 190 grader.
  • Finhacka vitlöken och blanda med salt, peppar och timjan.
  • Öppna förpackningen och skär 2 cm djupa och 2 cm långa hål i rostbiffen runt om och pressa in kryddmixen i hålen. Salta och peppra sedan runt om rostbiffen. Om rostbiffen inte har någon fettkåpa så måste du gnida in den i olivolja istället. Välj helst ett stycke nötkött med fettkåpa för bäst resultat.
  • Häll upp lite vatten i plåten och sätt plåten en bit ovanför botten i ugnen.
  • Stoppa in rostbiffen med fettkåpan uppåt på ett galler i mitten av ugnen ovanför plåten. Det ska vara kring 20 cm mellan rostbiffen och botten på plåten.
  • Stek rostbiffen på 190 grader i 30 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och stek i 45 minuter. Sänk sedan värmen till 110 grader och stek i 45 minuter. Se till att fylla på lite vatten i plåten under stekningens gång om det skulle ånga bort. Det ska bara vara just så mycket vatten att det täcker botten. När temperaturen sjunkit till 110 grader så behöver du inte fylla på med mer vatten.
  • Ta ut rostbiffen ur ugnen och linda in i folie och låt den vila i 30-45 minuter. Under tiden så skala och koka potatisen tills den är färdig. Skär upp champinjonerna i skivor och stek dem i smör tills det är gyllene på båda sidor. Ta ut plåten ur ugnen. Blanda vetemjölet med innehållet i plåten, tillsätt sedan grädden och skrapa med en stekspade så att det som brännt fast i botten på plåten lossnar. Häll sedan över plåtens innehåll i en kastrull och rör runt med en slev på låg värme. Det skall inte koka. Såsen är klar när den tjocknat till. Tillsätt champinjonerna till såsen när den är klar.
  • Skär upp några skivor av rostbiffen och servera med sås och potatis. Och njut!
  • Förvara resten av rostbiffen i folie i kylskåpet över natten. Den är ännu godare nästa dag serverad kallskuren som pålägg tex.